A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Про підтвердження аграріями статусу платника єдиного податку в умовах дії воєнного стану

Дата: 31.01.2023 08:06
Кількість переглядів: 80

В. о. начальника Головного управління ДПС у Харківській області Василь Гладченко провів зустріч з Директором Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної військової адміністрації Андрієм Дорожко.

Під час заходу обговорювались питання податкової сфери, що стосуються агропромислового сектору економіки, а також нюанси оподаткування діяльності суб’єктів господарювання зазначеної галузі в умовах військової агресії рф та воєнного стану. Зокрема, під час розмови підіймалась тема особливостей справляння єдиного податку юридичними особами.

Так, Андрій Дорожко звернувся до податкової служби з питанням, як аграріям можна підтвердити статусу «спрощенця»  IV групи на 2023 рік у разі, якщо  у них частка сільськогосподарського товаровиробництва не перевищує 75 відсотків у зв’язку із виникненням обставин непереборної сили.

Посадовець, зокрема, підкреслив, що відповідно до абзацу першого підпункту 298.8.4 пункту 298.8 статті 298 Податкового кодексу України у разі, коли у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менше як 75 відсотків, сільськогосподарський товаровиробник – юридична особа сплачує податки у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах. Якщо ж така частка не перевищує 75 відсотків  у зв’язку із виникненням обставин непереборної сили у попередньому податковому (звітному) році, до платника податків в наступному податковому (звітному) році зазначена вимога не застосовується.

Як роз’яснив Василь Гладченко, для підтвердження статусу платника єдиного податку такі суб’єкти господарювання подають податкову декларацію разом із копією рішення обласної ради (обласної військової адміністрації) про наявність обставин непереборної сили в регіоні, у якому такий платник значиться постраждалим внаслідок проведення на його земельних ділянках, що перебувають у власності або надані йому в оренду, бойових дій або їх тимчасової окупації збройними формуваннями рф.

Учасники зустрічі дійшли згоди, щодо необхідності донесення зазначеної інформації до місцевих аграріїв, зокрема, шляхом інформування територіальних громад області та висвітленням цієї інформації на медіаресурсах.

Водночас Андрій Дорожко зазначив, що з  метою включення таких підприємств до переліку суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок непереборної сили, їм необхідно в найкоротший термін звернутися листом до Харківської обласної ради на електронну адресу info@oblrada_kharkiv.gov.ua та до Департаменту агропромислового розвитку dapr@kharkivoda.gov.ua.

Відділ соціально-економічного розвитку

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень