Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Інформація щодо ухвалення ЄСПЛ проміжного рішення щодо юрисдикції справі Україна та Нідерланди проти росії

Дата: 15.02.2023 09:58
Кількість переглядів: 89

25 січня 2023 р. Велика Палата Європейського  Суду з прав людини ухвалив проміжне рішення, яке є остаточним, щодо прийнятності міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти росії» за заявами № 8019/16, № 43800/14, № 28525/20, що були об’єднані в одну справу, частково прийнятними.

Вказані заяви стосуються порушень прав людини, передбачених Європейською конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, що були вчинені на Донбасі, починаючи з 2014 року, щодо збиття Малайзійського літака рейс МН17 17.07.2014 р., а також викрадення трьох груп українських дітей-сиріт з території Донецької та Луганської областей  та їх незаконне переміщення до росії в період з червня по серпень 2014 р.

ЄСПЛ одностайно ухвалив, що події, які відбувалися в Україні, починаючи з 11.05.2014 р. підпадають під юрисдикцію Суду.

ЄСПЛ встановив, що він має повноваження розглядати порушення конвенції, вчинені росією на Сході України, оскільки рф фактично контролювала певну частину Донбасу.

Окрім того, ЄСПЛ зазначив, що росія може бути відповідальною також за збитки, завдані обстрілами російської артилерії території, підконтрольної Україні. Незважаючи на те, що обстрілювані території не були під «ефективним контролем» держави-агресора, росія могла мати «персональну юрисдикцію» над особами, які здійснювали ці обстріли, тобто мала можливість контролювати дії осіб, які здійснювали обстріли.

Хоча вказані питання будуть розглядатися ЄСПЛ під час розгляду справи по суті, який відбудеться пізніше, оскільки потребує детального вивчення всіх наявних в матеріалах справи доказів, висновки  Великої Палати Європейського  Суду з прав людини, що містяться в проміжному рішення від 25.01.2023 р. у справі «Україна та Нідерланди проти росії» за заявами № 8019/16, № 43800/14, № 28525/20, мають значення і можуть бути використані  під час розгляду інших справ.

Треба звернути увагу на те, що рф вийшла з Ради Європи і з-під юрисдикції ЄСПЛ, проте Суд може розглядати справи проти росії щодо порушень, які були вчинені до 16.09.2022 р.

Але слід також зауважити, що висновки ЄСПЛ можуть бути використані при розгляді справ проти рф, як в національних судах, а також в інших міжнародних судах та трибуналах.

 

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної

правової допомоги В. А. Гогін

 

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень