Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Поділ між подружжям майна, яке перебуває в іпотеці

Дата: 20.02.2023 09:37
Кількість переглядів: 54

Позивач та відповідач перебували у зареєстрованому шлюбі, який розірваний рішенням суду. Позивач просив суд визнати його право власності на 1/2 спірної квартири, яка згідно зі свідоцтвом про право власності спірна квартира належить відповідачу.

Під час розгляду справи було встановлено що в червні 2008 між банком та відповідачем укладено іпотечний договір, за яким для забезпечення виконання зобов`язань за договором кредиту, відповідач передала в іпотеку банку спірну квартиру.

Відповідач проти задоволення позову заперечувала з підстав того, що спірна квартира є предметом іпотеки, на який чинним рішенням суду звернено стягнення і накладено арешт в рамках виконавчого провадження.

Верховний Суд розглядаючи справу зазначив, що право власності має абсолютний характер, його зміст становлять правомочності власника з володіння, користування і розпорядження належним йому майном. Забезпечуючи всім власникам рівні умови здійснення своїх прав, держава гарантує власнику захист від порушень його права власності з боку будь-яких осіб.

Конструкція ст. 60 СК України свідчить про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу, а згідно зі статтею 63 СК України дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім`ї, створює обов`язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім`ї (ч. 4 ст.65 СК України).

Аналіз ч. 1, 2 ст. 23 Закону України «Про іпотеку», свідчить, що якщо в іпотеку передано майно, яке є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя та на момент такої передачі зареєстровано на праві власності за одним із подружжя, то наступний поділ цього майна з визначенням часток кожного із подружжя, не припиняє іпотеку.

Отже, перебування майна в іпотеці не перешкоджає його поділу між подружжям у судовому порядку та визнання права власності на нього, оскільки, при поділі такого майна дія договору іпотеки не припиняється і такий поділ не є розпорядженням предметом іпотеки.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень