Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Засоби побутової хімії - джерела небезпеки

Дата: 21.02.2023 09:01
Кількість переглядів: 70

Більшість сучасних побутових предметів можуть виділяти забруднювачі повітря. Деякі з них виділяють по кілька забруднювачів, а використання інших може мати прямий шкідливий вплив, який посилюється невеликими об'ємами сучасних квартир, особливо, коли вони погано вентилюються, а також при порушенні правил поводження з побутовими предметами.

В побуті ми широко використовуємо різноманітні засоби побутової хімії, які значно полегшують домашню роботу, разом з тим вони можуть становити потенційну небезпеку для нашого здоров'я і навіть життя.

Як правило, препарати побутової хімії класифікуються таким чином:

  • миючі засоби і засоби для вибілювання, підсинювання та підкрохмалювання;
  • засоби для чищення та полірування;
  • засоби для виведення плям;
  • дезінфікуючі препарати і засоби для боротьби з побутовими комахами та гризунами;
  • лакофарбовані та склеювальні матеріали;
  • інші препарати побутової хімії.

Так засоби для виведення плям, іржі, зняття накипу переважно містять мурашину, соляну, щавелеву кислоти, які можуть викликати опіки та ураження печінки, нирок, легень при потраплянні в організм. До складу багатьох засобів для прання та відбілювання входять розчини лугів. Засоби для миття віконного скла, кахлі, умивальніків, унітазів містять розчин аміаку, який уражає слизові оболонки очей і дихальних шляхів.

До складу багатьох лаків та фарб входять нітросполуки, які негативно впливають, насамперед, на печінку. Засоби для чищення та полірування, як правило, мають органічну основу, яка випаровується в повітря приміщення.

Предмети особистої гігієни, включаючи косметику, лак для волосся, дезодоранти, лаки для нігтів, їх розчинники містять широкий спектр легких речовин і твердих частинок, а багато з них містить також пропелени аерозолів (хлоровані фторвуглецеві сполуки, закис азоту, хлорметил, бутан).

Однак не завжди можна зробити висновок про величинний ризик для здоров'я, що його створюють ті чи інші засоби побутової хімії, з огляду на велику кількість компонентів, які наявні в цих товарах та можливості їх використання в різних цілях. Шкідливі наслідки для здоров'я можуть з'явитися через декілька років після впливу.

Громадяни! Перед тим, як застосовувати будь-який засіб, необхідно уважно прочитати всі вимоги та рекомендації, наведені на упаковці чи в інструкції щодо використання і суворо дотримуватися їх (особливо ретельно – при роботі з отрутохімікатами). Хімічні засоби необхідно застосовувати лише в таких кількостях, які вказані в інструкції.

 

Відділ військового обліку та цивільного захисту

 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень