Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Звільнення від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років

Дата: 27.02.2023 09:09
Кількість переглядів: 70

Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачений певний перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Цей перелік міститься в ст. 23 вказаного Закону.

Згідно до абзацу 5 ч. ст. 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років. Саме цю підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації ми і розглянемо сьогодні.

            Тобто, військовозобов’язаний повинен відповідати двом критеріям:

            1) мати дитину (дітей) віком до 18 років;

            2) виховувати дитину (дітей) самостійно.

Якщо є така підстава, військовозобов’язаний, з метою звільнення від призову на військову службу під час мобілізації  звернутися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою, зазначивши в ній підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації та додавши до неї документи, що підтверджують факт виховання дітей (дитини) самостійно.

Законом України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не встановлений перелік документів, які потрібно надати на підтвердження факту виховання дітей (дитини) самостійно.

Насамперед, безумовно, до заяви потрібно додати копію свідоцтва про народження дитини; довідку про зареєстрованих осіб з місця проживання. Щодо документів, які підтверджують факт виховання дитини віком до 18 років військовозобов’язаним самостійно, безспірними буде свідоцтво про смерть чоловіка/жінки або рішення суду про позбавлення батьківських прав.

Окрім того, можна надати висновок органу опіки та піклування про визначення місці проживання дитини (дітей) або рішення суду з вказаного питання.

У випадку, якщо територіальний центр комплектування та соціальної підтримки не врахує обставини, викладені в заяві та підтверджені відповідними документами, призов на військову службу під час мобілізації через порушення закону, можна оскаржити до адміністративного суду.

Наразі зараз немає сталої судової практики щодо розгляду такої категорії справ. Окрім того, судова процедура триватиме декілька місяців.

Проте,  якщо все-таки у випадку, якщо військовозобов’язаний, який самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років, буде незаконно призваний на військову службу під час мобілізації, він може подати своєму безпосередньому командиру рапорт про звільнення його з військової служби, бо у відповідності до підпункту «г» пункту 1 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», військовослужбовці, що проходять військову службу за призовом під час мобілізації в період дії воєнного стану, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, мають право на звільнення з військової служби.

Відмова командира у вирішення питання про звільнення з військової служби може бути також оскаржена в адміністративному порядку, або шляхом звернення з адміністративним позовом до суду.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень