A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Особливості відповідальності за невиконання зобов'язань за договором споживчого кредитування в умовах воєнного стану

Дата: 20.03.2023 13:08
Кількість переглядів: 72

Останнім часом зросла кількість питань, пов’язаних з виконанням зобов’язань за договорами споживчого кредитування. Воєнний стан, втрата роботи, зменшення доходів населення суттєво вплинули на платоспроможність та можливість своєчасно виконувати свої зобов’язання за договором споживчого кредитування.

Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX від 15 березня 2022 р.

Вказаним законом було внесено зміни до Цивільного кодексу України, а саме - до розділу «Прикінцеві та перехідні положення» і доповнено його пунктом 18, а також внесено зміни до розділу IV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про споживче кредитування” і доповнено його п. 61, який встановлює нові правила звільнення споживача від відповідальності за прострочення виконання ним своїх зобов’язань за договором про споживчий кредит, що встановлює нові правила звільнення позичальника від відповідальності в разі прострочення виконання ним своїх зобов’язань.

У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення споживачем виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. У разі допущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором.

Окрім того, заборонено збільшення процентної ставки за користування кредитом, окрім причин, які встановлених на умовах, що передбачені ч. 4 ст.10561 ЦК України.

Неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за таким договором, підлягають списанню кредитодавцем

Треба звернути увагу на те, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX від 15 березня 2022 р. не передбачено звільнення позичальника від виконання зобов’язань за договором споживчого кредитування. Отже, позичальник повинен повернути кредитодавцю загальний розмір кредиту та проценти за користування споживчим кредитом.

 

Головний юрист сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
Харківського місцевого центру
з надання безоплатної вторинної
правової допомоги В. А. Гогін

вул. Дніпровська, 205, м. Мерефа тел.: (057) 748-21-37

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень