A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Обережно псевдотуберкульоз!

Дата: 13.09.2023 10:28
Кількість переглядів: 68

Псевдотуберкульоз (ієрсініоз) – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується дестабілізацією роботи шлунково-кишкового тракту, шкірного покриву, опорно – рухового апарату та іншими клінічними проявами.

Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis.

При псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється заключним кільцем ланцюга розвитку збудника.

Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі відносяться овочеві салати ( салати з капусти, моркви та інші), молочні продукти, що вживаються без попередньої термічної обробки. Також має місто і водний фактор. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.

Захворювання зустрічається у всіх вікових групах, але частіше у дітей перших років життя. Псевдотуберкульоз у дітей та дорослих з’являється внаслідок вживання в їжу немитих продуктів, неочищеної води. Через шлунок бактерії потрапляють в тонку кишку, а звідти через лімфатичні канали проникають в самі лімфатичні вузли. Інкубаційний період 7-10 днів.

Симптоми хвороби проявляються наступними ознаками: висока температура тіла (38-40 гр. С), мігрень, роздратування в горлі, запалена носоглотка, розлад мішечника, нудота або блювота та інше.

Ієрсініоз у дітей крім стандартних ознак також має особливі клінічні прояви: діти стають більш пасивними, сонними, є ймовірність втрати свідомості і запаморочення. Особливо небезпечними є це захворювання для дітей на першому році життя. Ієрсініоз супроводжується збільшеними лімфовузлами, селезінки, також проявляється респіраторний синдром.

Псевдотуберкульоз приходить з холодами. Одночасно з настанням холодів в будинках мешканців та інших приміщеннях починають поселяться на зимівлю гризуни з полів. Це загрожує збільшення кількості випадків захворювання на псевдотуберкульоз.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що основу профілактики псевдотуберкульозу складають цілеспрямовані санітарно-гігієнічні заходи, а саме:

- для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з перевіреного джерела водопостачання або бутильовану воду;

- дотримуватись правил зберігання продуктів (в недоступному для гризунів місці) та технологій їх приготування;

- постійно контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів для запобігання розмноження мишей та щурів;

- постійно дотримуватись правил особистої гігієни;

- вчасно проводити дератизаційні заходи в приміщеннях.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень