Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Сплата судового збору за подання позовної заяви з кількох немайнових і похідних вимог

Дата: 03.10.2023 14:03
Кількість переглядів: 158

Якщо в позові об'єднано дві і більше немайнові вимоги до кількох відповідачів, судовий збір сплачується за кожну вимогу щодо кожного відповідача окремо.

Так, у справі, яку переглядав Верховний Суд у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду, банк заявив позовні вимоги про виселення з іпотечної квартири та зняття з місця реєстрації чотирьох осіб: двох батьків та двох малолітніх дітей.

Банк сплатив судовий збір за дві вимоги: виселення та зняття з реєстрації.

Суд апеляційної інстанції визнав апеляційну скаргу банку неподаною, вважаючи, що банк повинен був сплатити судовий збір за вісім немайнових вимог: за виселення чотирьох осіб і за зняття з реєстрації чотирьох осіб.

Верховний Суд у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду в постанові              від 18 вересня 2023 року у справі № 758/5118/21 погодився із таким рішенням апеляційного суду. Мотивуючи своє рішення Верховний Суд зазначив, що згідно з ч. 3 ст. 6                          Закону України «Про судовий збір» у разі коли в позовній заяві об'єднано дві та більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Під час тлумачення терміну «вимога» в такому разі має враховуватися, крім предмета та підстави позову, також суб'єктний склад правовідносин (кількість співвідповідачів). Отже, навіть за умови пред'явлення однорідних вимог немайнового характеру, пов'язаних між собою однією і тією ж підставою виникнення та поданими доказами, судовий збір щодо кожного відповідача слід визначати окремо.

Стосовно вимог про зняття відповідачів з реєстрації Верховний Суд у складі Об'єднаної палати Касаційного цивільного суду вказав, що кожна з них є самостійною похідною вимогою від вимоги про виселення кожного з відповідачів.

 

Завідувач сектору
«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень