A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Всесвітній день здорового харчування

Дата: 16.10.2023 10:30
Кількість переглядів: 50

Всесвітній день здорового харчування відзначається щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу. Харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. В організмі людини немає практично жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.

Мета проведення Всесвітнього дня здорового харчування: підвищити інформованість населення про необхідність правильної організації здорового харчування. Багато людей в силу різних причин нехтують здоровим харчуванням. А даремно… На сьогодні науково доведено зв’язок між харчуванням та розвитком основних хронічних неінфекційних захворювань, в тому числі серцево-судинних і деяких онкологічних, які є двома провідними причинами передчасної смертності в світі і в Україні.

Мета Всесвітнього дня здорового харчування – привернути увагу громадськості до проблем харчування. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею, а 40 відсотків з них безпосередньо пов’язані з харчуванням людини.

Дослідження незалежної наукової організації «Глобальний тягар хвороб» визначило харчові звички, які скорочують тривалість життя. Отже, найбільше люди в світі вмирають від:

  • надлишку солі – 3 мільйони смертей на рік;
  • недостатнього споживання цільнозернових продуктів – 3 мільйони смертей на рік;
  • дефіциту фруктів – 2 мільйони смертей на рік.
  • «Недоїдання» корисних продуктів – горіхів, насіння, овочів, клітковини і омега-3 жирних кислот, на які багаті морепродукти, – також є головним «вбивцею» людини.

Дані досліджень, що були покликані з’ясувати зв’язок між їжею та ризиками смерті через захворювання органів серцево-судинної системи, показують сумні результати для України. Отже, наша країна посідає 1-ше місце за смертністю від серцево-судинних хвороб в Європі, а кожен четвертий летальний випадок спричинений нічим іншим, як шкідливими звичками в харчуванні. Основні страви українців – білий хліб, солодощі, сіль, смажені продукти, алкоголь. Проте корисні продукти, такі як цільнозернові продукти, фрукти, бобові, риба, в нашому раціоні зустрічаються вкрай рідко.

Перше, що необхідно зробити, – вирішити харчуватися правильно. Для цього варто враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:

  1. Різноманітний, збалансований раціон. Розробіть меню таким чином, щоб в ньому були страви з м’яса і риби, морепродуктів, круп, зелені, овочів і фруктів.
  2. Відмова від фаст-фуду та рафінованих продуктів. Борошно, масло, цукор, кухонна сіль – все потрапляє під табу.
  3. 6 приймань їжі (основні і перекуси). Довгі перерви між їжею можуть стати причиною стресу для організму.
  4. Останнє приймання їжі – не пізніше ніж за 2 години до сну. Вночі травна система не повинна бути завантаженою, їй потрібен відпочинок.
  5. Магазинні соуси, підсилювачі смаку, консерванти та хімічні добавки необхідно замінити на сметану, йогурт, оливкову олію. Для поліпшення смакових якостей підійдуть спеції і трави.
  6. В приготуванні страв краще надавати перевагу запіканню, варінню, готуванню на пару. Під час смаження виділяються канцерогенні речовини, які негативно впливають на організм і здоров’я в цілому.

Будь-які зміни повинні бути поступовими. Не варто відразу відмовлятися від усього. Спочатку треба знизити кількість шкідливих продуктів та поступово переходити на здорове харчування.

Центр громадського здоров'я МОЗ України

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень