Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Найкращий захист проти COVID-19 — це вакцинація

Дата: 17.10.2023 10:31
Кількість переглядів: 55

З 2 жовтня розпочався новий епідемічний сезон захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (далі – ГРВІ) 2023-2024 рр.

Продовжується здійснення епідеміологічого нагляду за ГРВІ та щотижневий аналіз ситуації задля швидкого реагування на можливі епідемічні ускладнення та своєчасного запровадження протиепідемічних заходів. Наразі розпочався епідеміологічний сезон, зростання захворюваності очікується до кінця листопада. Після цього прогнозується зростання захворюваності на грип, що є традиційною ситуацією для зими.

Нагадаємо, у травні 2023 року ВООЗ оголосила, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. “Швидше за все, вірус SARS-CoV-2 стане сезонним, його генетично вивчатимуть, нові вакцини будуть містити склад з врахуванням тих штамів, що циркулюватимуть. Природа вірусів така, що вони мутують та адаптуються. Тепер головне нам адаптуватися до життя з ними”, – заявляла Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я.

Пам’ятайте, що в групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи:

 старші 60 років;

 із серйозними супутніми захворюваннями;

 медичні працівники.

Наразі відомо, що хворіють на коронавірусну інфекцією люди різного віку, але більше 75% припадає на дорослих від 30 років і старше. Найбільш уразливими до коронавірусу є люди похилого віку, особи з серцево-судинними захворюваннями, хворобами дихальних шляхів та хворі на цукровий діабет тощо. Перебіг захворювання на COVID-19 залежить насамперед від імунітету людини, проте літній вік і наявні супутні захворювання підвищують розвиток важкого перебігу хвороби та навіть смерті.

Захистити себе і свою родину від цього захворювання та тяжких наслідків хвороби можна шляхом вакцинації. Незважаючи на те, що імунітет від коронавірусу через деякий час після щеплення слабшає, захист від тяжкого перебігу захворювання залишається стабільним. Дослідження, проведені в США, показали, що ризик інфікування для вакцинованих у вісім разів менший, ніж для невакцинованих. Крім того, небезпека опинитися в лікарні з тяжким перебігом хвороби або померти у 25 разів менша в тих, хто щеплений.

Щеплення проти коронавірусної інфекції в Харківській області можна зробити, або записатись на щеплення, звернувшись до сімейного лікаря, внутрішньо-переміщені особи можуть зробити щеплення в закладі охорони здоров’я за місцем проживання, незалежно від місця укладеної декларації.

В закладах охорони здоров’я області представлені такі вакцини проти COVID-19:

•COMIRNATY™ Tris/Sucrose (для дорослих), виробництва ВioNTech Manufacturing GmbH, Федеративна Республіка Німеччина;

•COMIRNATY™ Tris/Sucrose (для дітей), виробництва PFIZER MANUFACTURING BELGIUM NV, Федеративна Республіка Німеччина;

•JANSSEN, виробництва Janssen–Cilag International NV, Королівство Бельгія.

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень