A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Осіннє «сонце» на столі

Дата: 20.11.2023 12:01
Кількість переглядів: 46

Осіння пора радує розмаїттям смачних овочів та фруктів. Яскраві осінні фарби радують погляд не лише за вікном, але й на нашому столі, де осіннім «сонцем» красується гарбуз. Не дивно, що саме восени, 26 жовтня, в багатьох країнах відзначається День гарбуза.

Гарбуз – один з найулюбленіших овочів українців з давніх давен. Шанобливе ставлення до нього в українській кухні оспівано у народній творчості. Й зараз гарбуз використовують в народній медицині та дієтичному харчуванні. Прикро, що останнім часом гарбуз безпідставно рідко використовується у щоденному харчуванні. А дарма…

Гарбуз більше п’ятисот років відомий своїми корисними властивостями, які сприяють лікуванню багатьох захворювань та зміцненню організму. Цей овоч містить величезну кількість вітамінів, макро- і мікроелементів, які дуже добре засвоюються організмом. Високий вміст цинку виводить гарбуз в трійку лідерів. Завдяки вмісту цинку, заліза, кобальту, міді він показаний при зниженому гемоглобіні та інших проблемах з кров’ю. Гарбуз містить вітаміни А, С, Е, К і майже все вітаміни групи В. Концентрація каротинів в гарбузі в 5 разів вища, ніж в моркві.

Гарбуз показаний людям з підвищеним тиском, так як зміцнює стінки судин, прискорює метаболізм, зміцнює імунітет, покращує роботу серця, зір та стан шкіри, має протинабряковий ефект, виводить з організму токсини і шлаки. Дієтологи переконані, що овоч необхідно включати в раціон людям з атеросклерозом, туберкульозом і подагрою. Завдяки низькій калорійності (усього 22 ккал на 100 г) він ідеально підходить для тих людей, що худнуть або слідкують за вагою. Маючи такі неймовірні корисні властивості, гарбуз повинен використовуватись у здоровому харчування всіх, хто піклується про своє здоров’я.

Гарбуз чудово підходить як для приготування гарячих, так і холодних страв, як основних, так і десертів: каші, салати, овочеве рагу, пироги, оладки, супи, запіканки, котлети й безліч інших дуже смачних та головне корисних страв.

Тож використовуйте його в щоденному раціоні харчування! А організм вам віддячить гарним самопочуттям та відмінним здоров’ям.

Джерело - Державна установа "Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України"

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень