Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Що таке черевний тиф і як від нього захиститись?

Дата: 12.12.2023 14:23
Кількість переглядів: 25

Черевний тиф – гостра антропонозна інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, яку спричинює сальмонела черевного тифу, яка зберігається у навколишньому середовищі до декількох місяців. Мікроорганізми легко переносять заморожування, а ось хімічні дезінфектанти, ультрафіолет, кип’ятіння діють на них згубно.

Резервуаром і джерелом черевного тифу є хвора людина і носій інфекції. У разі формування хронічного носійства, людина може виділяти збудника протягом усього життя, представляючи найбільшу епідеміологічну небезпеку для оточуючих. Особливо небезпечними є бактеріоносії, які працюють на підприємствах харчової промисловості, ресторанного господарства, дитячих установах, у закладах охорони здоров’я.

Захворювання характеризується постійною лихоманкою тривалістю до 5—6 тижнів, слабкістю, головним болем, загальною інтоксикацією, порушення випорожнення (запор/пронос), на 8-9 день з’являється висип на тілі, збільшенням печінки, селезінки і ураженням лімфатичного апарату тонкої кишки.

Шляхи зараження – водний, контактно-побутовий та харчовий. Інфікування відбувається при вживанні забруднених збудником води, харчових продуктів, які недостатньо термічно оброблені. Інкубаційний період триває від 7до 25 днів, у середньому 14-21 день.

У період воєнного стану , наслідками якого є зруйновані системи водопостачання та водовідведення, погіршення якості питної води або взагалі її відсутність, неможливість дотримання елементарних санітарних норм та особистої гігієни значно підвищуються ризики виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, зокрема черевного тифу.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що у профілактиці черевного тифу важливе місце займають санітарно-гігієнічні заходи, спрямовані на забезпечення населення доброякісною питною водо, знешкодження стічних вод, контроль за об’єктами громадського харчування і торгівлею харчовими продуктами, виявлення бактеріоносіїв шляхом регулярних обстежень декретованих контингентів.

Найважливішою умовою профілактики черевного тифу є дотримання особистої гігієни (насамперед, чистоти рук), захисту інфікування води питної, предметів побуту, продуктів харчування, дотримання умов приготування і зберігання їжі.

Будьте здорові та бережіть себе!

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області

 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень