A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

КІР: симптоми і профілактика!

Дата: 28.02.2024 11:10
Кількість переглядів: 38

 Кір – це висококонтагіозне (надзвичайно заразне) гостре вірусне захворювання,  яке характеризується загальною інтоксикацією, запаленням верхніх дихальних шляхів, слизової оболонки ротової порожнини, очей та макуло-папульозним висипом. Вірус попадає в організм через очі та слизові оболонки верхніх дихальних шляхів від хворої кором людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить в середньому від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

 Головні ознаки кору: плями Бєльського-Філатова-Копліка (сірувато-білуваті крапки розміром макового зерна, оточені червоною облямівкою та розміщені навпроти малих кутніх зубів). З’являються на 2 день хвороби (або за 1-3 дні до висипу) і зникають через 2-3 дні, залишаючи почервоніння та розрихленість слизової оболонки. Етапна поява рясних висипань на шкірі протягом 3 днів (лице, тулуб, кінцівки) на 3-4 день від початку катарального періоду, який проявляється кашлем, нежиттю, сльозотечею та світлобоязню. Зникнення висипу відбувається в порядку, зворотному його появі (кінцівки, тулуб, лице)!

Можливі ускладнення – у  наші дні при вчасно розпочатому грамотному лікуванні ускладнення при кору бувають рідко. Більшість дітей (на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Ускладнення частіше виникають у дітей до року, недоношених, з малою масою тіла, алергіків.

Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи (ларингіт, трахеїт, бронхіт, пневмонія), травної системи (розлади травлення), очей (кон'юнктивіт, блефарит), органів слуху (отит,  євстахеїт). У маленьких дітей часто буває стоматит.

Найважчі ускладнення кору зустрічаються дуже нечасто і проявляються ураження головного мозку. У дорослих кір може сприяти розвитку менінгітів і менінгоенцефалітів, а також поліневритів. Рідкісне, але досить небезпечне ускладнення – коровий енцефаліт.

Профілактика кору. Інфікуватися на кір може будь-яка особа, яка не має специфічного імунітету, тобто не вакцинована або не до кінця одужала після будь-якої перенесеної хвороби.

 Для запобігання захворювання і тяжких ускладнень єдиним заходом залишається активна імунізація (щеплення КПК – кір/паротит/краснуха): обов’язкова вакцинація у 12 місяців та ревакцинація – у 6 років. При відсутності вакцинації рекомендовано провести щеплення моно-вакциною від кору у будь-якому віці!!!!!!!!

Для екстреної профілактики у вогнищі вводиться протикорова вакцина до 3-го дня від моменту контакту з хворим на кір, або протикоровий імуноглобулін до 6-го дня від моменту контакту з хворим на кір.

У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції – випадки повторних захворювань одиничні. Діти віком до 6 місяців, які перебувають на грудному вигодовуванні, хворіють на кір украй рідко.

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР

КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень