A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

«ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНИЙ ЦЕНТР» МЕРЕФ’ЯНСЬКОЇ ГРОМАДИ – ТЕРИТОРІЯ ТУРБОТИ

Дата: 29.02.2024 08:42
Кількість переглядів: 54

Днями було проведено робочу нараду керівництва громади з керівницею та працівникам Інклюзивного-ресурсного центру. Серед багатьох робочих питань особливу увагу було приділено питанню забезпечення освітніми послугами дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами.

Нагадаємо, що Інклюзивно-ресурсний центр – це свого роду посередник між родиною, яка виховує дитину з особливостями розвитку, та закладами освіти, зокрема дитячими садками і школами. Фахівці центру мають допомогти родині підібрати саме той заклад і ту форму навчання, які найкраще відповідатимуть освітнім потребам дитини.

Робота Мереф’янського ІРЦ побудована за екстериторіальним принципом, тобто до нього можуть звернутись батьки або особи, що їх замінюють з будь-якої іншої громади. На сьогоднішній день близько 200 дітей було обстежено з нашої громади, з них 151 дитина має особливі освітні потреби, з них 22 дитини віком 0 – 5 років та 129 дітей віком 6 – 17 років.

В центрі корекційно-розвиткові заняття отримують 37 дітей, з них віком від 0-5років -14 дітей, віком від 6-17років-23 дитини, з них 3 дитини віком 6-7 років поки що не здобувають освіту. Серед цих дітей 8 дітей ВПО та є діти з сімей військовослужбовців та загиблих військовослужбовців. Згідно чинного законодавства, діти, які мають особливі освітні потреби за висновком інклюзивно-ресурсного центру та за рішенням батьків можуть почати здобувати освіту в 7 та 8 років, але не пізніше.

«Батькам кожної дитини надається інформація про їх права на здобуття освіти їхньою дитиною в тих закладах, які вони вважають відповідними для цього, враховуючи категорію труднощів та необхідний рівень підтримки, визначений висновком ІРЦ. Таким чином близько 10 дітей громади отримують дошкільну освіту у відповідних закладах області», – розповідає керівниця центру Таїсія ПЕДАН.

Останнім часом, у соціальних мережах частішають публікації про порушення прав дітей з особливими освітніми потребами, зокрема, на своїй сторінці у Facebook Народний депутат України Павло СУШКО зазначив: «Отримав численні колективні звернення від батьків дошкільнят, які виховуються у групах спеціальних шкіл м. Харкова, з проханням захистити право на освіту та майбутнє їхніх дітей. Батьків змушують перевести своїх дітей із дошкільних груп спеціальних закладів освіти до дошкільних закладів громад, які на цей час навіть не функціонують». Як виявилось, так дійсно проблема є і її витоки починаються у відсутності фінансування дошкільних підрозділів у закладах області. Отже, питання, щодо забезпечення освітніми послугами дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами, стало головною темою наради.

Присутній на раді начальник відділу освіти Мереф’янської міської ради, який є депутатом Харківської обласної ради, Руслан ДЕЙНЕКА зазначив: «Депутати Харківської обласної ради затвердили Програму розвитку освіти дітей. Документом, зокрема, передбачено забезпечення належного функціонування дошкільних груп, як структурних підрозділів санаторних і спеціальних закладів загальної середньої освіти, засновником яких є Харківська обласна рада. Їх фінансування передбачено з обласного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Тобто дошкільнята з особливими освітніми потребами можуть безперешкодно навчатися, а фахівці-педагоги безперебійно отримувати зарплату». Тобто, ті мереф’янські дошкільнята, які отримують освіту у обласних закладах можуть не хвилюватись про подальше навчання їх дітей.

Разом із тим, на нараді обговорювались і можливості надання таких освітніх послуг і у закладах громади. Всі учасники наради зазначали, що це не простий процес, однак, якщо батьки або особи, що їх замінюють звернуться із відповідними заявами до закладів громади, то для їх дітей буде організовано надання таких послуг. «Безумовно, якщо батьки за власним бажанням виберуть будь-який наш заклад освіти для своєї дитини і їй знадобляться додаткові послуги, то я впевнений, що і керівництво закладу, і відділ освіти докладуть максимум зусиль аби задовольнити ці потреби. Однак, це повинно бути дійсно за бажанням, а не у примусовому порядку і тим паче, не серед навчального року» – зазначив міський голова Веніамін СІТОВ.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень