A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Стан захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 за 8 тижні епідемічного сезону 2023 — 2024 років

Дата: 29.02.2024 10:49
Кількість переглядів: 33

ХАРКІВСЬКА  РАЙОННА ФІЛІЯ  (ДУ «Харківський ОЦКПХ МОЗ»)  ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ  ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ» інформує:

 

З метою своєчасного проведення санітарно-протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникненню, поширенню, локалізацію та ліквідацію масових захворювань серед населення району інформуємо Вас, що на 8 тижні епідемічного сезону 2023 — 2024 років (з 19.02.2024 по 25.02.2024) на грип, гострі респіраторні вірусні інфекції та COVID-19 в Харківському районі захворіло 300 осіб, показник захворюваності складає 96,31 на 100 тис. населення (заг.кількість населення 311474) та не перевищує пороговий рівень (показник перевищення епідпорогу складає -76,8). За інтенсивністю епідемічного процесу рівень захворюваності характеризується як низький. В. т.ч. серед всіх захворілих зареєстровано 0,3%  (1 випадок) COVID-19.
Госпіталізовано за 8 тиждень 4 особи по Мереф'янській ОТГ, всі дорослі.

Щеплено проти грипу вакциною Ваксигип 27 осіб (23 по Люботинській ОТГ і 4 по Південноміській ОТГ), з яких 23 медичних працівників, 2 особи віком понад 65 років і 2 особи з категорії “інші”.

Серед захворілих на грип, ГРВІ та  COVID-19 діти до 17 років становлять 26,7% (80 осіб), з них максимальна кількість у віковій групі 5-14 років — 58,7% (47 осіб):

Серед усіх випадків захворювання 99,7% становлять випадки ГРВІ (299 випадків) та 0,3% — COVID-19 (1 випадок):

Захворюваність на ГРВІ та COVID-19 по громадам району:

Мереф'янська: всього хворих 8 осіб (2,6% від загальної кількості), в т.ч. 0 дітей, з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізовано 4 особи (дорослі).

Південноміська: всього хворих 46 осіб (15,3% від загальної кількості), в т.ч. 14 дітей  (30,4%), з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізованих немає, щеплених 4 особи.

Височанська: всього хворих 58 осіб (19,3% від загальної кількості), в т.ч. 22 дитини (37,9%), з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізованих немає.

Пісочинська: всього хворих 14 осіб (4,7% від загальної кількості), в т.ч. 1 дитина (7,1%), з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізованих немає.

Безлюдівська: всього хворих 42 особи (14,0% від загальної кількості), в т.ч. 13 дітей (30,9%), з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізованих немає.

Роганська: всього хворих 20 осіб (6,7% від загальної кількості), в т.ч. 2 дитини (10,0%), з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізованих немає.

Вільхівська: всього хворих 6 осіб (2,0% від загальної кількості),  в т.ч. 0 дітей, з діагнозом COVID-19 – 0 осіб, госпіталізованих немає.

Липецька: всього хворих 0 осіб, госпіталізованих немає.

Циркунівська:  всього хворих 0 осіб, госпіталізованих немає.

Інші 106 осіб (35,3%) зареєстровані в Дергачівській, Солоніцівській, Малоданилівській, Нововодолазькій та Люботинській громадах.

Нагадаємо, у травні 2023 року ВООЗ оголосила, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. Але Всесвітня організація охорони здоров’я оновила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Вони стосуються додаткових бустерних доз і інтервалів між ними. Населення планети умовно розділили на 3 групи залежно від того, чи потребують вони вакцинації. Причиною тому є колективний імунітет, який сформований завдяки щепленням та одужанню після COVID-19.

До групи високого ризику потрапили: літні люди, молодь зі супутніми захворюваннями (діабет, захворювання серця тощо), люди з імунодефіцитними станами (наприклад, реципієнти трансплантації або люди з ВІЛ), зокрема діти від 6 місяців, вагітні, медичні працівники. Цій групі рекомендоване введення бустерних зон через 6-12 місяців після останньої дози. Але терміни також залежать від віку та імунодефіцитного стану.

До групи середнього ризику відносять: здорових дорослих без супутніх захворювань (зазвичай до 50-60 років), дітей і підлітків із супутніми захворюваннями. Для них рекомендована первина вакцинація (1 або 2 щеплення у залежності від вакцини) та перший бустер. Подальшу ревакцинацію у ВООЗ вважають недоцільною, бо це має низький вплив загалом на громадське здоров’я.

Здорові діти та підлітки належать до групи низького ризику. Дані ВООЗ показують, що вакцинація цієї групи є безпечною, але низькоефективною для загального громадського здоров’я.

Саме тому в пріоритеті – люди з групи високого ризику, адже у разі хвороби пацієнти створюватимуть значне навантаження на медичну систему.

            Щеплення проти коронавірусної інфекції в Харківській області можна зробити, або записатись на щеплення, звернувшись до сімейного лікаря, внутрішньо-переміщені особи можуть зробити щеплення в закладі охорони здоров’я за місцем проживання, не залежно від місця укладеної декларації.

В закладах охорони здоров’я області представлені такі вакцини проти COVID-19:

  • COMIRNATY™ Tris/Sucrose (для дорослих), виробництва ВioNTech Manufacturing GmbH, Федеративна Республіка Німеччина;
  • COMIRNATY™ Tris/Sucrose (для дітей), виробництва PFIZER MANUFACTURING BELGIUM NV, Федеративна Республіка Німеччина;
  • JANSSEN, виробництва Janssen–Cilag International NV, Королівство Бельгія.

Пам`ятайте: основним засобом профілактики грипу залишається вакцинація, яку можна проводити і зараз, зважаючи на низький рівень захворюваності та відсутність епідемічного поширення грипу.

Нагадаємо, що вакцинація проти грипу не захищатиме від COVID-19 й навпаки. Обидва щеплення можна зробити в один день!

Бережіть себе, вакцинуйтеся вчасно!

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень