A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Радон у питній воді: чим це небезпечно?

Дата: 18.03.2024 14:04
Кількість переглядів: 58

Радон – інертний радіоактивний газ, що без запаху, кольору та смаку. Утворюється в процесі природного радіоактивного розпаду радію в глибинах Землі. Радон легко виділяється з грунту в повітря. Його розпад супроводжується випромінюванням альфа-частинок і утворенням дочірніх продуктів, які теж є альфа-випромінювачами. Альфа частинки створюють радіоактивний аерозоль у повітрі.

Обємна активність радону в атмосферу, як правило,  дуже низька, усе ж різко підвищується, коли він потрапляє до замкнутого повітряного простору, де він накопичується. Радон в 7,5 раза важчий за повітря, його обємна активність, зазвичай  вища в підвалах, погребах та інших приміщеннях, розташованих у грунті та на його поверхні.

Найбільші рівні радону зустрічаються у водах, які омивають кристалічні породи високої тріщинуватості з високим вмістом радію.

Підземна вода накопичує радон з великих масивів геологічних порід.

Радон  у питній воді становить двояку небезпеку:

  • вживання такої води може викликати появу злоякісних пухлин шлунку і нирок;
  • існує небезпека від вдихання повітря, куди переходить радон з води, особливо на кухні і у ванній кімнаті.

Способи зниження вмісту радону у питній воді:

  • кип’ятіння - при кип’ятінні води або приготуванні їжі значна кількість радону випаровується;
  • найбільш ефективний спосіб зниження концентрації радону у питній воді-це використання фільтрів на основі активного вугілля.
  • не слід забувати про проведення провітрювання кухні і ванної кімнати.

Як щодо приватних свердловин, то вони в загальному випадку не буряться на глибину геологічних горизонтів, які містять велику кількість радію. Однак,   помітні кількості радону можуть спостерігатися навіть в неглибоких свердловинах і колодязях.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує, що при використанні води з артезіанських свердловин для господарсько-питного водопостачання або при реалізації води з  артезіанських  та  інших джерел через торгівельну мережу необхідно знати вміст радону у воді. Дослідження води проводяться в будь-якій акредитованій лабораторії. Контроль радіаційної безпечності питної води здійснюється у місцях водозаборів раз  на три роки відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень