A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Ветеранські спільноти для кращої підтримки – детальніше в «Довіднику безбар’єрності»

Дата: 18.03.2024 15:37
Кількість переглядів: 58

У новий розділ «Довідника безбар’єрності» – «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» інтегрували поради про взаємодію, засновану на повазі до різного досвіду.

Ветерани/ветеранки відрізняються сильним братерським/сестринським духом, міцною ідентифікацією зі своєю спільнотою, довірою до тих, хто пройшов через війну. Саме тому модель «рівний – рівному» визнається найкращою у питаннях надання підтримки ветеранам і ветеранкам.

Звісно, не йдеться про допомогу, яка потребує фахових знань (психологи, психіатри, соціальні працівники та інші). Йдеться саме про майданчики, організовані ветеранською спільнотою для ветеранів/ветеранок — ветеранські простори, громадські простори, хаби, інші сервіси, організовані громадськими ветеранськими об’єднаннями.

Саме тут ветеран/ветеранка зможуть знайти розуміння їхніх потреб і проблем, поділитися наболілим, отримати інформацію, як можна розв’язати ту чи іншу проблему. На базі таких майданчиків працюють уже перевірені фахівці: психологи, юристи, яким довіряє ветеранська спільнота і до яких варто звертатися.

«Історія ветеранських просторів розпочалася з Житомирської області, де у 2016 році був створений перший ветеранський простір у форматі громадської спілки — «Дім ветерана». Ця ініціатива об’єднала зусилля ветеранів, ветеранок, волонтерів і волонтерок, громадськість, місцеву і державну владу», — зазначають в «Довіднику безбар’єрності».

Діяльність просторів була ефективною і цікавою ветеранським спільнотам у регіонах. Ветеранські простори варто вважати найкращою «точкою входу» для всіх, хто має намір взаємодіяти з ветеранами і ветеранками. Таке собі «єдине вікно» — від юридичних консультацій до реабілітаційних послуг.

На сьогодні такі простори працюють практично в кожній області у форматі неурядових організацій, комунальних установ, об’єднань тощо. Існує найбільше їх об’єднання — Коаліція ветеранських просторів, до якої входять 26 ветеранських просторів.

Отже, якщо ветеран/ветеранка шукає свій шлях до цивільного життя, варто звертатися до ветеранських просторів.

Нагадаємо, на Харківщині також впроваджується проєкт «Помічник ветерана», детальніше про нього можна дізнатися за посиланням. За додатковою інформацією стосовно проєкту можна звертатися до Управління у справах ветеранів ХОВА за номером: 057-752-09-06.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень