A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Важливість вакцинації в житті людини

Дата: 27.03.2024 12:57
Кількість переглядів: 29

Під час війни через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, потягах, тимчасових прихистках є ризик поширення інфекційних захворювань. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватися та загрожувати вам і вашій дитині. При травмах існує високий ризик заразитися правцем. Розповідаємо, як можна заразитися цими інфекціями, які можуть бути наслідки та як цьому запобігти.

Кашлюк. Інфекцію викликає бактерія. Захворювання характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який порушує дихання — аж до його зупинки. Передається повітряно-крапельним шляхом. Кашлюком хворіють у будь-якому віці, але в дітей першого року життя це захворювання протікає вкрай тяжко, викликає такі ускладнення, як пневмонія, ушкодження головного мозку, може призвести до смерті. Вакцинація запобігає тяжким проявам захворювання й ускладненням. Для цього використовуються вакцини А(а)КДП, АКДП та інші комплексні вакцини з компонентом кашлюка. Вводять чотири дози до 18 місяців.

Дифтерія.  Це гостре інфекційне захворювання, викликане бактерією та яке передається повітряно-крапельним шляхом. В основному дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що іноді утруднюють дихання. Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20% хворих помирають. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвиткові небезпечних ускладнень – вакцинація дітей і ревакцинація дорослих (кожні 10 років). Від хвороби захищають вакцини А(а)КДП, АКДП, АДП, АДП-М та інші комплексні вакцини з компонентом дифтерії. Дитина отримує чотири дози до 18 місяців. Ревакцинація проводиться у 6, 16 років і далі дорослим кожні 10 років.

Правець.   Захворювання викликає бактерія, яка виробляє токсин, що вражає нервову систему. Проявляється сильними судомами, що навіть можуть призвести до переломів кісток. Хвора людина відчуває сильні болі. Від 5 до 10% хворих помирають. При тяжких формах шанс померти сягає понад 50%. Хвороба передається при потраплянні забрудненого ґрунту до рани, через заражені предмети (цвях у землі, граблі, паркан). Єдиний спосіб захиститися від правцю та запобігти розвиткові небезпечних ускладнень – вакцинація дітей і ревакцинація дорослих (кожні 10 років). Від хвороби захищають вакцини А(а)КДП, АКДП, АДП АДП-М та інші комплексні вакцини з компонентом правця. Вакцинація проводиться чотирма дозами до 18 місяців, а потім ревакцинація у 6, 16 років і далі кожні 10 років.

Кір. Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Можливі наслідки: пневмонія, вушна інфекція, запалення мозку, інвалідність, смерть. захворюванню можна запобігти за допомогою вакцинації. Згідно з календарем в Україні, у 12 місяців проводять перше щеплення від кору, а в 6 років — планову ревакцинацію. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору.

Паротит. Вражає слинні залози, підшлункову залозу, яєчники та яєчка, нервову систему. Може викликати менінгіт, енцефаліт, глухоту. У чоловіків може спричинити безпліддя, у вагітних жінок – викидень або передчасні пологи. Має такі симптоми: запалення та набряк привушних, підщелепних та під'язикових слинних залоз, висока температура, загальна слабкість, головний біль, безсоння. Єдиний спосіб захиститися від паротиту – вакцинація. Вакцина проти паротиту входить до складу трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи. Дві дози – у 12 місяців та у 6 років. 

Краснуха. Захворювання викликає вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. У більшості дітей воно протікає дуже легко. Симптомами краснухи є висип, незначне підвищення температури. У деяких випадках — запалення суглобів (артрит). Якщо жінка заражається краснухою на ранніх термінах вагітності, у неї може статися викидень. При зараженні жінки краснухою у другому і третьому триместрі вагітності існує дуже високий ризик народження дитини із синдромом вродженої краснухи (вроджені вади серця, катаракта, сліпота, глухота, розумова відсталість, ураження інших органів).  Вакцинація запобігає тяжким проявам захворювання й ускладненням. Вакцина проти краснухи входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи), вводять дві дози — у 12 місяців та в 6 років.

Поліомієліт. Це високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до пожиттєвого паралічу або навіть смерті. Якщо в дитини раптово з’являються ознаки кульгавості, атрофії м’язів або біль у ногах чи руках, негайно повідомте свого сімейного лікаря. Це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту. Вірус поліо є дуже заразним. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до зараження та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. Вірус може жити в зараженій слині або калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Він передається під час контакту з калом або слиною інфікованої особи: як правило, через брудні руки,  до рота, а після цього розмножується в кишківнику. Щоб недопустити ризику інфікування ваших дітей поліо необхідно обов'язково зробити їм щеплення. Для цього використовуються вакцини ІПВ, ОПВ та інші комплексні вакцини з компонентом ІПВ-поліо. Вводять чотири дози до 18 місяців, а потім проводиться ревакцинація в 6 та 14 років.

Лише своєчасне проведення вакцинації у терміни затверджені Календарем щеплень дасть змогу захистити дитину від хвороби та її ускладнень.

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР
КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень