A A A K K K
для людей із порушенням зору
Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Профілактика сальмонельозу

Дата: 28.03.2024 09:42
Кількість переглядів: 46

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених поширеними в природі мікроорганізмами сальмонелами. Основним місцем їх знаходження є кишечник тварин і людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту.

Cальмонела достатньо широко поширена і стійка в навколишньому середовищі. Особливу увагу заслуговують дані про виживаємість сальмонел в харчових продуктах: у молоці - до 20 днів; у кефірі- до 2 місяців; у вершковому маслі - до 4 місяців; у твердих сирах - до 1 року.

При цьому вони здатні не тільки тривалий час зберігатися в харчових продуктах, але і, що особливо важливо, розмножуватися, не змінюючи зовнішнього вигляду і смаку продукту; життєздатність її в зовнішньому середовищі дуже висока – у воді і грунті вона може зберігатися до 120 днів, а в кімнатному пилі і на домашньому одязі до 18 місяців. Сальмонела стійка до заморожування.

Основний шлях зараження – харчовий, при цьому факторами передачі інфекції можуть бути різні харчові продукти – м'ясо ссавців, птахів, риба, яйця і яєчні продукти, молоко і молочні продукти та ін. Другий шлях передачі інфекції – водний, де фактором передачі є вода відкритих водойм або водопровідна вода в умовах аварійних ситуацій.

Основні причини виникнення сальмонельозу: приготування продуктів і страв в домашніх умовах, недотримання особистої гігієни (не милися належним чином руки), порушення технології приготування страв, зберігання їх без холодильного обладнання, участь в приготуванні страв сторонніх осіб без попередніх спеціальних медичних обстежень.

Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб, складаючи в середньому 12-24 години.

Захворювання починається гостро: озноб, підвищення температури до 38-39ºС, головний біль, слабкість, нездужання, переймоподібні болі в животі, нудота і блювота. Стілець рідкий, водянистий, пінистий, смердючий, зеленуватого кольору від 5 до 10 разів на добу. На 2-3-й день хвороби в стільці виявляється домішка слизу і (рідко) крові. Тривалість захворювання у більшості випадків від 2 до 10 діб. Захворюваність найчастіше спостерігається серед дітей до 3-х років. Особи, які їх доглядають, не завжди дотримуються правил вигодовування малят, правил особистої гігієни, не слідкують за тим, аби продукти пройшли достатню термічну обробку, а овочі та фрукти були належно вимиті, використовують неадекватні для віку дитини продукти!

Профілактика захворювань на сальмонельоз та інші гострі кишкові інфекції дуже проста:

1) Не допускайте потрапляння збудників захворювань в рот. А це елементарні вимоги до себе і оточуючих – мити ретельно руки з милом після відвідання вбиральні, перед вживанням їжі та її приготуванням.

2) Не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання. Ретельно мийте овочі та фрукти під проточною водою.

3) Не допускайте в житлове приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух, які є переносниками збудників захворювань.

4) Вбиральні утримуйте в чистоті. Навчайте дітей елементарним правилам особистої гігієни з раннього віку.

5) Сальмонелла передається в основному через м’ясні продукти, яйця, особливо водоплавної птиці. А тому їх необхідно піддавати ретельній термічній обробці перед споживанням.

6) Не купуйте молочні, м’ясні продукти та інші на стихійних ринках, а також ті, які в торговельній мережі зберігаються без відповідного температурного режиму.

7) Звертайте особливу увагу на терміни зберігання продуктів.

8) Найбільшу небезпеку зараження становлять подрібнені м’ясні продукти, фарш та кулінарні вироби з нього. Не купуйте м’ясний фарш на ринках, особливо на прилеглій до них території.

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР
КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

Харківська районна філія

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень