Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Кишкові інфекції та їх профілактика

Дата: 02.05.2024 10:19
Кількість переглядів: 28

Гостра кишкова інфекція (ГКІ) — це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунка і кишечника (рідше ротоглотки). Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок — зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яка може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формі. Захворювання вражає дітей, дорослих і людей похилого віку. Найбільш небезпечна ГКІ для пацієнтів у віці до 2 років і людей з хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту.

Найбільш поширеними видами кишкових інфекцій серед пацієнтів всіх вікових категорій є:

Ротавірусна інфекція. Джерело захворювання — ротавіруси, що провокують кишковий, шлунковий грип, ентерит. Шляхи передачі — від хворої людини до здорової, через ряд продуктів харчування, немиті руки. Даний вид вірусів є дуже стійким і може тривалий час зберігати життєздатність. Не гине при митті звичайною водою або низьких температурах. Знищується кип'ятінням (вода, молоко) і тепловою обробкою.

Норовірусна інфекція. Хвороба викликає різновид ентеровірусів Caliciviridae, що провокують розвиток ГКІ. Механізм передачі — через предмети побуту, їжу, рідини, орально-фекальним способом. Влітку причиною хвороби є немиті овочі та фрукти.

Дизентерія (шигельоз). Переносник — патогенні бактерії (дизентерійна паличка), яка виділяє токсин, що впливає на травлення і загальне самопочуття. Шляхи передачі — некип'ячене молоко, немиті свіжі продукти, неочищена вода, брудні руки. Легко заразитися від хворої людини.

Стафілококове харчове отруєння. Збудники — хвороботворні мікроорганізми (стафілокок). Шляхи поширення — продукти харчування, які пройшли недостатню термічну обробку. Серед тих, хто може бути джерелами зараження їжі стафілококами — носій захворювання в стертій формі. Дитина може заразитися від матері через грудне молоко.

Сальмонельоз. Хвороба, часто протікає у важкій формі. Передається через продукти тваринного походження, сирі яйця. Причиною може стати порушення особистої гігієни, контакт із зараженими тваринами і хворими людьми.

Ботулізм. Смертельно небезпечна інфекція, яку провокують токсини, що розвиваються в герметично закритих продуктах харчування. Як передається кишкова інфекція: через м'ясні і рибні домашні консерви, мариновані домашні гриби, в'ялену і солону рибу.

Схожі з ГКІ ознаки (нудота, блювота, висока температура) спостерігаються і при деяких інших захворюваннях. Зокрема, вони відзначаються у хворих, яким діагностували гепатит А— вірусне захворювання печінки. У зв'язку з цим для встановлення діагнозу потрібно звернення до лікаря.

Нерідко пацієнти, у яких виявлена в аналізах кишкова паличка (ешерихія колі), також мають ознаки розладу травлення. Небезпечними є лише деякі штами даної бактерії, вони можуть викликати діарею мандрівника, інфекції сечового міхура, коліт. Як і ГКІ, вони вимагають обов'язкової діагностики і лікування (іноді в умовах стаціонару).

Основні причини захворювання

Кишкові інфекції найбільш часто виникають через недотримання елементарних правил гігієни або неналежної термічної обробки продуктів харчування. Зараження відбувається при таких факторах:

  • При безпосередньому контакті з хворою людиною.
  • При користуванні предметами побуту і посудом, яку перед цим використовував хвора людина.
  • При споживанні сирої питної води з-під крана, якщо вона не пройшла належну очистку.
  • Якщо брудними руками бралася їжа.
  • При вживанні неякісних або прострочених продуктів харчування.
  • Якщо не дотримується гігієна на кухні при приготуванні їжі і зберіганні кухонного начиння.
  •  Якщо людина заковтує воду, купаючись у відкритих водоймах.
  •  При вживанні сирого молока або не пройшли термічну обробку молочних продуктів.
  •  При вживанні недовареного м’яса або сирих яєць.
  •  Якщо після спілкування з тваринами або птахами людина не помив руки.

Заразитися кишковою інфекцією можна всюди — в громадському транспорті, магазині, різних організаціях і дитячих колективах. Від неї практично не застрахований ніхто. У вагітних жінок і дітей молодшого віку хвороба протікає особливо важко через знижений імунітет, в групу ризику також входять люди похилого віку.

Переносниками кишкових інфекцій часто стають комахи — в основному мухи. Вони переносять хвороботворні мікроорганізми на лапках. У профілактичних цілях потрібно захищати житло від цих настирливих комах.

           

Бережіть своє здоров'я!!!

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР
КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень