Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій

Дата: 02.07.2024 16:00
Кількість переглядів: 49

До уваги громадян витяг з Наказу 17.05.2005 N 76 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 серпня 2005 р. за N 927/11207

 

Про затвердження Правил утримання

жилих будинків та прибудинкових територій

Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Прибудинкова територія - територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності чи користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку.

Утримання будинків і прибудинкових територій - господарська діяльність, спрямована на задоволення потреби фізичної чи юридичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

Капітальний ремонт будинку - комплекс ремонтно-будівельних робіт, пов'язаних з відновленням або поліпшенням експлуатаційних показників будинку, із заміною або відновленням несучих або огороджувальних конструкцій, інженерного обладнання та обладнання протипожежного захисту.

Ці Правила визначають порядок надання послуг з утримання будинків і прибудинкових територій, забезпечення нормального функціонування жилих будівель та прибудинкових територій. Порушення вимог протипожежної безпеки та засобів протипожежного захисту, не допускається!

Власник, наймач (орендар) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення, що припустив самовільне переобладнання або перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов'язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.

Під час підготовки житлового фонду до експлуатації в зимовий період виконуються такі роботи:

  • перевіряється справність та утеплення пожежних гідрантів;
  • насосні станції, системи протипожежного захисту мають бути укомплектовані і мати резервне обладнання, автоматичне вмикання резервних насосів, у разі відмови основних, відрегульоване і справне;
  • утеплення протипожежного водопроводу.

У літній період проводиться перевірка наявності первинних засобів пожежогасіння.

Утримання допоміжних приміщень включає обслуговування системи протипожежного водопроводу, пожежогасіння та димовидалення.

У допоміжних приміщеннях жилого будинку повинен забезпечуватися:

  • належний протипожежний стан;
  • входи на сходові клітки і горища, а також підходи до пожежного обладнання й інвентарю не повинні бути захаращеними.

Покажчики розташування пожежних гідрантів слід розміщувати на цоколях будинків, камер, магістралей і колодязів водопровідної й каналізаційної мережі,

На жилому будинку у доступному для мешканців місці повинен вивішуватися список таких організацій з зазначенням їхніх назв, адрес і номерів телефонів, державної пожежної охорони.

Виконавці послуг зобов'язані забезпечувати вільний під'їзд до люків оглядових колодязів і вузлів керування інженерними мережами, а також до джерел пожежного водопостачання (пожежні гідранти, водойми) розташованих на прибудинковій території.

Пожежна безпека повинна забезпечуватися шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для швидкого виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.

Прибудинкова територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищатися від сміття, тари, опалого листя.

Дороги, проїзди й проходи до будівель, споруд, пожежних вододжерел, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільними, утримуватися справними, узимку очищатися від снігу.

Забороняється довільно зменшувати нормовану ширину доріг та проїздів. До всіх будівель і споруд має бути забезпечений вільний доступ. Протипожежні розриви між будинками, спорудами, відкритими майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування тощо повинні відповідати вимогам будівельних норм. Їх не дозволяється захаращувати стоянками транспорту, будівництвом та встановленням тимчасових будинків і споруд, у тому числі індивідуальних гаражів тощо.

Протипожежні системи, установки (протидимовий захист, пожежна автоматика, протипожежне водопостачання, протипожежнідвері, клапани тощо) повинні постійно утримуватися у справному робочому стані.

У підвальних та цокольних поверхах не дозволяється розміщення вибухопожежонебезпечних приміщень, зберігання та використання ЛЗР і ГР, вибухових речовин, балонів з газами, речовин і матеріалів, що мають підвищену вибухопожежну небезпеку.

 

Приямки віконних прорізів підвальних і цокольних поверхів треба регулярно очищати від горючих відходів виробництва, сухого листя, трави тощо. Не дозволяється віконні прорізи закривати наглухо, а також захаращувати або закладати.

Евакуаційні шляхи і виходи повинні бути вільними, нічим не захаращуватися і в разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях будівель та споруд.

Сходові марші і площадки повинні мати справні огорожі з поручнями, котрі не повинні зменшувати встановлену будівельними нормами ширину сходових маршів і площадок.

Сходові клітки, внутрішні відкриті та зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації мають бути забезпечені евакуаційним освітленням відповідно до вимог будівельних норм.

Не дозволяється:

  • улаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, розсувні, підйомні двері, двері, що обертаються, та інші пристрої, які перешкоджають вільній евакуації людей;
  • захаращувати шляхи евакуації (коридори, проходи, сходові марші і площадки, вестибюлі, холи, тамбури, тощо) меблями, обладнанням, навіть якщо вони не зменшують нормативну ширину;
  • забивати, заварювати, замикати на навісні замки, болтові з'єднання та інші запори, що важко відчиняються зсередини, зовнішні евакуаційні двері будівель;
  • застосовувати на шляхах евакуації (крім будівель V ступеня вогнестійкості) горючі матеріали для облицювання стін і стель, а також сходів та сходових площадок;
  • захаращувати меблями, устаткуванням та іншими предметами двері, люки на балконах і лоджіях, переходи в суміжні секції та виходи на зовнішні евакуаційні драбини;
  • знімати встановлені на балконах (лоджіях) драбини;
  • улаштовувати у загальних коридорах комори і вбудовані шафи, за винятком шаф для інженерних комунікацій;
  • зберігати в шафах (нішах) для інженерних комунікацій горючі матеріали, а також інші сторонні предмети;
  • робити засклення або закладання жалюзі та отворів повітряних зон у незадимлюваних сходових клітках;
  • знімати передбачені проєктом двері вестибюлів, холів, тамбурів сходових кліток; знімати пристрої для самозачинення дверей сходових кліток, коридорів, холів, тамбурів тощо, а також фіксувати самозакривні двері у відчиненому положенні.

На озеленених територіях забороняється:

  • улаштовувати звалища сміття, спалювати листя, змітати листя в лотки в період масового листопаду, засипати ними стовбури дерев і чагарників (доцільно їх збирати в купи, не допускаючи рознесення вулицями, прибирати у спеціально відведені місця для компостування або вивозити на звалище);
  • розпалювати вогнища і порушувати правила протипожежної безпеки.

Під час експлуатації будинку необхідно стежити та перевіряти стан:

  • протипожежних перегородок у дерев'яному та інших спалимих перекриттях;
  • виявлені при огляді печей порушення протипожежних вимог усувають негайно.

Протипожежна профілактика жилих будинків та прибудинкової території включає такі заходи:

  • забезпечення вільних проходів на сходових клітках, коридорах, пожежних переходах;
  • розміщення протипожежного інвентарю, передбаченого інструкцією;
  • забезпечення чистоти і освітлення протипожежного інвентарю.

У приміщенні котельні чи теплового вузла на стіні чи в зручному для користування місці повинні бути вивішені номери телефонів та адреси пожежної охорони.

Перед початком опалювального сезону перевіряються:

  • наявність протипожежного устаткування;
  • несправності вентиляційної системи, що можуть викликати отруєння людей, пожежі тощо, і їх ліквідовують негайно після виявлення.

Системи протипожежного захисту повинні відповідати державним будівельним нормам.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень