Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Обережно — ГРИБИ!

Дата: 14.10.2024 10:04
Кількість переглядів: 72

Гриби — це дарунок лісу, але водночас і небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучен­ня важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що більшість людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • ► вживання отруйних грибів;
  • ► неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • ► вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • ► вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпеч­них двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовіль­не сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!

  • ► Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (ма­газинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уни­кайте стихійних ринків.
  • ► Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • ► Не збирайте гриби:
  • ♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
  • ♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пусти­рях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпеч­них зонах;
  • ♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
  • ♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослиз­лих;
  • ♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маску­ються під них;
  • ♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • ► Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
  • ► Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • ► Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруд­нену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мо­крух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • ► Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • ► У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • ► Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отру­єння.
  • ► Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька ДНІЙ підряд, також можна отруїтися.
  • ► Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм.

УВАГА!

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням

  • ♦ «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
  • ♦ «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні — приємний».
  • ♦ «Усі молоді гриби їстівні».
  • ♦ «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів ».
  • ♦ «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
  • ♦ «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні».
  • ♦ «Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин».
  • ♦ «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна об­робка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання, грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога в разі отруєння грибами

  1. Викличте «швидку медичну допомогу».
  2. Одночасно, не очікуючи на її прибуття, негайно промийте шлунок: дайте випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; надавіть пальцями на ко­рінь язика, щоб викликати блювоту; дайте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги дайте випити потерпіло­му міцний чай або  злегка підсолену воду, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки.
  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб вжити профілактичних заходів.

Заборонено:

  • ► уживати будь-які ліки та їжу, а тим паче алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;
  • ► займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже складно лікувати.

 

Відділ охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту Мереф'янської міської ради

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень