Мереф’янська громада
Харківська область, Харківський район

Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Дата: 31.03.2025 12:01
Кількість переглядів: 53

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому нагадуємо всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:

1. Підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

2. Захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин:

- відокремлюйте сиру їжу від готової:

- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

- ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4.Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- використовуйте чисту або очищену воду;

-обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

У випадку виявлення перших ознак кишкового інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень